Közép-Európa vezető repülőmúzeuma

Az AEROPARK Repülőmúzeum Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el. Működtetője és fejlesztője a magyar pilóták és művészek által alapított Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Évi 70.000 látogatóval Magyaroszág egyik leglátogatottabb kiállítóhelye és világviszonylatban is az egyik leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező repülőtéri múzeum. Az Aeroparkból indulnak a népszerű Reptérlátogatás programok.

 

Az Aeropark története több mint három évtizedre nyúlik vissza, amikor lelkes civil repülésbarátok elérték, hogy a magyar légiközlekedés meghatározó repülőgép-típusainak selejtezésekor az utókor számára fennmaradjon legalább 1-1 példány. A repülőgépek egy részét akkor állományba vette a Közlekedési Múzeum, azonban állagmegóvásukat, felújításaikat és bemutatásukat kezdettől napjainkig civil repülésbarátok irányítják és végzik.

A kiállításon megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 70 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li–2 típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át, a manapság is aktív L-410-es típuson keresztül egy Airbus A321NEO szimulátorig (külön díjazás mellett, 2020 júniustól), valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz is látható. A 13 légi és számtalan földi jármű közül összesen 7 repülőgép partnerünk, a Közlekedési Múzeum műtárgy állományába tartozik. Kisgépes repülőszimulátoraink iskolai szünetekben és hétvégén folyamatosan üzemelnek, segítségükkel látogatóink jelképes áron maguk is kipróbálhatják, milyen egy repülőgépet vezetni.

LÉGIJÁRMŰVEK

Li-2T

1952

HA-LIQ

A repülőgép kérésre nyitható

Il-14T

1957

HA-MAL

A repülőgép kérésre nyitható

Il-18V

1960

HA-MOA

Utastér mindig nyitva

Il-18V

1964

HA-MOG

Zárva

An-2M

1967

HA-MHI

Zárva

Tu-134

1969

HA-LBE

Utastér mindig nyitva

Tu-154B-2

1973

HA-LCA

Repülőtéren belül látható!

Jak-40E

1974

HA-LRA

A repülőgép kérésre nyitható

Tu-154B-2

1975

HA-LCG

Utastér mindig nyitva

Jak-40E

1975

HA-YLR

A repülőgép kérésre nyitható

An-2R

1979

HA-YHF

Mindig nyitva

Mi-2

1979

HA-BCB

A repülőgép kérésre nyitható

L-410UPV

1990

HA-LAF

A repülőgép kérésre nyitható

B-767 f.vezérsík

1993

HA-LHB

A bejáratnál megtekinthető

AEROPARK HELYSZÍNRAJZ

FÖLDI ESZKÖZÖK TÁRLATA

 

TESLA

PAR RP-4G

radarberendezés

 

Zsiguli

2102

Malév

 

Wartburg

353

LRI Follow me

 

Hódgép

Aerotrak

repülőgép-vontató

 

Hódgép

Kis RV

vontató jármű

 

MAZ

5549

Kerozinszállító

CESSNA SZIMULÁTOR

Kisgépes repülőszimulátorunk segítségével látogatóink maguk is kipróbálhatják, milyen egy repülőgépet vezetni. Egy kör (kb 12 perc) 500 Ft. Időpont-kártyát és jegyet a pénztárostól kérjen! A szimulátor iskolai szünetekben és hétvégén folyamatosan üzemel.

RÓLUNK MONDTÁK

“Nagyon jó látni, hogy milyen méltóan meg emlékeznek a magyarországi modern repülés történetéről, egészen a Malév időkig visszamenőleg. Szerencsénkre a helyszínen meghalgathattuk három volt kapitány elbeszélést a gép erről,kár hogy csak zömében az orosz technika látható”

— ozzjet

“Múlt idézőnek, nosztalgiázni egy remek hely. Látni a régi ezüst madarakat, az akkor forradalminak számító technikai megoldásokat, visszaidézni fiatalkorunk Tupolevekkel történt utazásokat, és a gyerekeknek mesélni róla, egy kellemes 1-2 óra eltöltésére ad alkalmat. A repülés szimulátor csak hab a tortán.”

— frenchi

“Csak ajánlani lehet a repülés szerelmeseinek! Mi a reptér- illetve múzeumlátogatást külön-külön abszolváltuk, szerintem ezek önálló programok, fantasztikus fotózási lehetőségekkel! A személyzet elképesztően kedves és jófej, nagyon tapasztalt szakemberek, akiket élmény hallgatni és beszélgetni is nagyon jó velük.”

— Gábor

“A repülés és repülőgépek szerelmeseinek kihagyhatatlan! Látnivalókban gazdag szabadtéri múzeum és ha szerencséje van az embernek még egykori pilóták történeteit is meghallgathatjuk személyesen!”

— Lukács B

“Három 4 év alatti gyerekkel voltunk itt! Utána hetekig beszéltek még róla! A legtöbb repülőbe be is tudtunk szállni, még a pilóta ülésekbe is beülhettünk. Ajánlom mindenkinek.”

— Balázs

“Óriási veszteség lenne, ha nem lenne. Mindig nagyon szívesen járok itt. Gyerekeknek, felnőtteknek, repülésben járatos és kevésbé járatos embereknek, egy szóval mindenkinek nagyon ajánlom.”

— Peti M
previous arrow
next arrow
Slider