Szeptember 30. - Október 1.: Ikarus Találkozó az Aeroparkban

ikarus_borito_1

Két nap, amikor nem csak a történelmi repülőgépek játsszák a főszerepet az Aeroparkban. A legendás Ikarus gyár közel 120 autóbusza – köztük számos oldtimer jármű, és ritkaságnak számító kocsi – mutatkozik be szeptember 30-án és október 1-én.


Élménybuszozás, látványos felvonulás, tematikus séta, gördülő kiállítás, különleges motorindítás, és nosztalgiarepülés a világ egyetlen Li-2-esével egyaránt szerepel a hétvége programjában, ami az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar márka előtt tiszteleg.


Kezdés
: 9:00

Zárás: 18 óra

 

Házigazda: Kránitz Balázs

Ikarus dömping a történelmi repülőgépek között

A sorbanállás elkerülése és a gyorsabb bejutás érdekében váltsd

meg Aeropark belépőjegyedet elővételben az Aeroshopban! 

A legsikeresebb magyar márka

A Légiközlekedési Kulturális Központ, a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt., a Közlekedési Múzeum, és számos partnere a magyar járműgyártás és közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait immár ötödik alkalommal vonultatja fel a repülőtéri múzeumban. A kiállítás mellett élménybuszozás is zajlik majd az Aeropark és az 1-es Terminál között. Az idősebbek így nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig átélhetik az igazi Ikarus-élményt.

Az Ikarus egyike a magyar ipar világhírű márkaneveinek. Az állami autóbuszgyár előtörténete 1895-ig nyúlik vissza, viszont története Ikarus néven csak a második világháború után kezdődött meg. Az Ikarus mint állami vállalat az 1970-es – 1980-as években meghatározó szerepet töltött be nem csupán a keleti blokk államainak piacán, hanem a világpiacon is. A különféle Ikarus autóbuszok nemcsak a tömegközlekedésben és a közutakon játszottak óriási szerepet, évtizedeken át a ferihegyi repülőtéren is meghatározóak voltak.

ikarus_tomeg

„Faros” dömping a találkozón

A régi autóbuszok közül a legnagyobb rajongótáborral a legendás és különleges vonalvezetésű „farosok” rendelkeznek. Nem véletlen, hogy napközben jellemzően Ikarus 55-ösökkel zajlik majd az élménybuszozás, és ilyen járművek teljesítik az ingajáratot az Aeropark és a Népliget között.

Az Ikarus 55 a gyár egyik legismertebb és legsikeresebb típusa volt, melyet 1954 és 1973 között gyártottak. Hívták „Farosnak” és „Bözsinek” is, ezt az elnevezést a busz a jellegzetes hátulsó motorszekciójának köszönheti.

Összesen közel 7500 példány készült belőle. Ikarus 66-osból jóval több, mintegy 9200 kocsi futott az idők folyamán. A farosok idehaza a 80-as évek elejéig voltak szolgálatban, a legtovább az NDK használta őket.

ikarus_t1&55

Attrakciók az Ikarus Találkozón

Mintegy 120 jármű az Aeroparkban

Erre a hétvégére beköltözik a repülőmúzeumba a Volánbusz által restaurált emeletes „Bikarusz”, amely a 60-as évek végén két szóló autóbusz összeépítésével jött létre, az idei találkozók legnépszerűbb szereplője volt szerte az országban. Nemcsak megnézheted, utazhatsz is rajta. Mellette számtalan különleges Ikarust vonultatnak fel a szervezők, akik Németországból és Lengyelországból is várnak kiállítókat a rendezvényre. A járművek túlnyomó többsége kívül-belül megtekinthető lesz, sőt több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás várja majd a látogatókat.

Néhány érdekesség a kínálatból:

 • Ikarus 30: az Ikarus gyár első típusa
 • Ikarus 60: az első pótkocsis autóbusz típus
 • Ikarus 180: az első csuklós Ikarus típus
 • Ikarus 211: frissen restaurált várbusz
 • Ikarus 284: első tolócsuklós autóbusz
 • Ikarus 481: jobbkormányos Angliából visszahozott
 • Ikarus 120E: legújabb elektromos Ikarus

Nagyszabású felvonulás a találkozó első napján! 

Idén sem marad el a nagyszabású felvonulás, ami minden eddiginél izgalmasabb látványt nyújt, hiszen a konvojban mintegy 90 autóbusz sorakozik majd fel, és rendőrségi biztosítás mellett több mint egy órán át halad végig az Aeropark-Market Centrál (aluljáró)-Vecsés-Ecser-Vecsés-Market Centrál (aluljáró)-Aeropark útvonalon. Az Ikarus-felvonulás szombaton 16:30 órakor veszi kezdetét. Számos autóbusz utasokat is szállít ezen a programon, amelynek különdíja nincs, a résztvevő járműveken becsületkassza üzemel. Fontos tudnivaló: a felvonulásról visszaérkező utasok az Aeropark parkolójában szállnak le a járművekről. Szombaton 17:00 órától az Aeropark csak korlátozottan látogatható. A nagyszámú jármű visszaállása, a tolatási műveletek miatt, és a biztonság érdekében a nézők csak kordon mögül, kijelölt területről figyelhetik és fotózhatják a beálló kocsikat. A repülőgépek közötti murvás részen csak a szervezők és a gépjárművezetők tartózkodhatnak. 

Ikarus történetek reggeltől-estig 

Mindkét napon zajlanak a járműbemutatók, amikor egy-egy kiállított különleges Ikarus kerül a rivaldafénybe. Közben olyan szaktekintélyek mesélnek, sztoriznak az egyes típusok születéséről, karrierjéről, kulisszatitkairól, az ipari formatervezés világáról, az Ikarus gyár legérdekesebb korszakairól. mint Dr. Lovász György, Kukla László, Gerlei Tamás és Örsi Ferenc.

Szombaton este 18:00 órától Finta Lászlóra, az Ikarus legendás formatervezőjére emlékezünk az Aeropark szaletlije alatt egy rendhagyó beszélgetés és előadás keretében, ahol igazán különleges relikviák is megtekinthetők lesznek. Kukla László vendége László Anna ipari formatervező. A rengeteg történet mellett Finta László rajzaiból, vázlataiból, jegyzeteiből is kap ízelítőt a közönség.

Nosztalgiázás a levegőben is

Mialatt az Aeroparkban szebbnél szebb autóbuszok mutatkoznak be az V. Ferihegyi Ikarus Találkozón, az 1-es Terminálról ismét felszáll a világ egyetlen üzemképes Li-2-es utasszállítója. Élmény, nosztalgiarepülés, látvány! Ez lesz az idei évben az utolsó alkalom, amikor Ferihegyről teljesít sétarepülést a történelmi repülőgép. És, hogy az időutazás teljes legyen, természetesen a Malév Faros Ikarus 55-ös szállítja a felszállásra készülő utasokat a Goldtimer Alapítvány által üzemeltetett géphez. Jegyek a sétarepülésre az Aeropark webshopjában kaphatók.
A Li-2-es sétarepülés jegyvásárlására már nincs lehetőség, a regisztrációs lehetőséget lezártuk.

Li-2 Goldtimer
ikarus_felvonulas_4

Érkezz stílusosan a Ferihegyi Ikarus Találkozóra! 

Az időutazást akár már a Népligetnél is elkezdheted ezen a hétvégén. A kényelmesebb eljutás és a még nagyobb élmény érdekében idén is a Volánbusz retróbuszai teljesítik az ingajáratokat a Népliget-autóbuszállomás és a ferihegyi repülőmúzeum között. Ezekre az ingajáratokra elővételben online lehet jegyet váltani irányonként 2500 forintért.

Menetrend:

 • Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Aeropark: 9:00, 10:00, 11:00, 13:30, 14:30
 • Aeropark –Budapest, Népliget autóbusz-állomás: 13:00, 14:00, 17:30, 18:00

Élménybuszozás az Aeroparkban

Pattanj fel az egyik farosra, vagy akár a „Bikarusra” és utazzatok az időben! Reggeltől késődélutánig 15 percenként indulnak a nosztalgiajáratok az Aeropark parkolójából a történelmi 1-es Terminálhoz és vissza. Az autóbuszok néhány percre megállnak a gyönyörű, idén 73 éves, repülőgépformájú épület előtt, hogy igazán hangulatos fotók készüljenek a kalandról. Az élménybuszokra kizárólag a helyszínen, az Aeropark bejáratánál lehet jegyet váltani. A farosokra egységesen 2500 Ft/fő áron kaphatók a jegyek, az Ikarus 556 Bikarus emeletén 3500 Ft/fő, alsó szintjén 3000 Ft/fő áron utazhatnak az érdeklődők.

Motorkoncertek 

Kicsapó lángnyelvek, füst, és velőtrázó hanghatások. Igazán izgalmas programelemekkel készülünk a hardcore műszaki rajongóknak! Csillagmotor és sugárhajtómű muzsikája tölti be óráról órára az Aeropark területét ezen a hétvégén. Felváltva durrantjuk be a Kamov 26-os „kukacbombázó” helikopterünk motorját, és egy An-2-es repülőgép 1000 lóerős erőforrását (AS62) Török József gyűjtő jóvoltából. A gépek jó ismerői és gazdái nemcsak üzembe helyezik a különleges szerkezeteket, hanem folyamatosan mesélnek is róluk. És ha ez még nem volna elég, testközelből figyelheted meg, hogyan pörög fel Boeing 737-es  repülőgép fedélzeti segédhajtóműve, amely egy Volkswagen kisbuszban kapott helyet.

Szimulátorok az Aeroparkban

Legyél Te is pilóta! Kíváncsi vagy arra, hogyan menedzselik a repülést a pilóták a világ egyik legmodernebb utasszállítóján, vagy arra, hogyan kell kiszolgálni egy Mi-2-es helikoptert? Esetleg kisgépet vagy autót vezetnél? Ezen a hétvégén is számos repülőgép-, egy helikopter- és egy autószimulátor üzemel folyamatosan. Kóstolj bele a repülés világába, ragadd magadhoz a botkormányt, toldd előre a gázkart, és nézd meg a ferihegyi repülőteret, vagy Budapestet a magasból. Valósághű környezet, részletgazdag megjelenítés, segítőkész operátorok. A szabad időpontokat keresd az Aeropark külső értékesítési pontján.

 • Airbus A320 szimulátor: 6500 Ft / 15 perc
 • Mi-2 helikopterszimulátor: 6500 Ft / 15 perc
 • Cessna szimulátor: 2500 Ft / 15 perc
 • Autószimulátor: 3500 Ft / 15 perc
https://aeropark.hu/wp-content/uploads/2023/02/logo.svg

E-mail cím:
info@aeropark.hu

Telefonszám:
+36 1 700 1777

Nyitvatartás:
A folyamatosan frissülő nyitvatartás itt érhető el!

Üzemeltető:
Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Székhely: 1185 Budapest, BUD Nemzetközi Repülőtér
Levelezési cím: 1675 Budapest, Pf. 174.
Adószám: 22910653-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-944347
Bankszámlaszám: 10101360-03379200-01003004
IBAN: HU50-1010-1360-0337-9200-0100-3004
Swift: BUDAHUHB

Tömegközlekedés:
Tömegközlekedéssel a Kőbánya-Kispestről induló 200E autóbusszal a 2-es terminálig kell utazni, ott fennmaradva a buszon az első megállónál (“Repülőmúzeum”) leszállni. Innen a táblával jelzett járdán kb. 350 métert sétálva érhető el a bejárat. A belvárosból, a Deák térről 20 percenként indul a 100E gyorsjárat, amely egyedi tarifával ugyan, de gyorsan és kényelmesen közelíti meg a Liszt Ferenc Repülőtér 2. Terminálját. Innen le is sétálhatunk a kijelölt járdán az Aeroparkba, de a gyalogutat lerövidíthetjük, ha a 2. Terminál megállóban átszállunk a 200E buszra, amellyel az első megálló a Repülőmúzeum.

Megközelítés, parkolás autóval és különjárati autóbusszal:
A 2-es terminál felé vezető bekötőúton a körforgalmat a 4. kijáraton kell elhagyni; ezután nem szabad letérni jobbra (mert ez a fizetős parkolók bejárata), hanem egyenesen továbbhajtva lehet eljutni a bejárathoz.

A parkolás az Aeropark saját parkolójában, kizárólag látogatóink számára, aznapra érvényes, megváltott múzeumi belépőjeggyel ingyenes. Mindenki másnak 50.000,-Ft díjat kell fizetni. Az Aeropark parkolója a múzeum nyitvatartási idején kívül zárva van.

Reptérlátogatásra saját busszal érkező csoportok különjárati buszai szintén díjmentesen vehetik igénybe a parkolót a csoport reptérlátogatás túrája és múzeumi tartózkodása idejére. Különjárati buszok a 4., 5. és 6. buszparkolóba állhatnak be, személygépkocsik számára murvás parkoló van kijelölve a buszparkoló mögött.

Sütihasználat

Weboldalunkon különböző sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a lehető legjobb felhasználói élményt tudjuk nyújtani. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.