Új repülőgépekkel színesedik az Aeropark kiállítása

Újabb repülőgép-típussal és összesen három repülőgéppel bővült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kettes terminálja mellett található repülőgép-múzeum kiállítása. Pénteken hajnalban érkeztek meg az új repülőgépek az Aeroparkba, melyek a 2015. június 20-án, szombaton megtartott Múzeumok Éjszakája rendezvényén már megtekinthetők lesznek.

Fotó: LKK

A repülőterek futópályáinak műszeres leszállító rendszereit és légi navigációs berendezéseket egykoron kalibráló, HA-LAF lajstromjelű, 1990-ben gyártott L-410 UVP-E8A Turbolet típusú, 902518-es gyártási számú repülőgépet pénteken hajnalban vontatták át a repülőtér területéről az Aeroparkba. A repülőgép vagyonkezelője, a Budapest Airport és az Légiközlekedési Kulturális Központ megállapodásának köszönhetően a gépet mostantól a nagyközönség is megcsodálhatja. Az L-410-es típusból mindeddig egyetlen példány sem volt kiállítva Magyarországon.

Szintén az Aeroparkba került a budapesti repülőtér területén évek óta tárolt HA-LRA lajstromjelet viselő Yak-40-es. A szovjet gyártmányú háromhajtóműves regionális gép a 2014. május 28-án tragikus hirtelenséggel, repülőgép-balesetben elhunyt pilóta és szenvedélyes repülőgép-gyűjtő Komócsi Zoltán tulajdona volt. A Yak-40-es a Komócsi-család, a Budapest Airport és az Aeropark megállapodásának köszönhetően került át a múzeumba. A gépek átvontatását a repülőtér üzemeltető kényszerhelyzeteket kezelő csapatának szakemberei és speciális szerei hajtották végre pénteken hajnalban.

A harmadik új repülőgép a tavalyi évben bezárt Üllői úti gyorsétterem parkolójából kimentett An-2-es repülőgép, melyet a közelmúltban szereltek össze a múzeum által felkért szakemberek, a következő hetekben pedig kiállítás arculatához illeszkedő új festéssel látja majd el az Aeropark.

„Nagyon örülünk, hogy újabb, a magyar légiközlekedésben korábban széles körben használt repülőgépekkel gyarapodott az Aeropark kiállítása. Fontos mérföldkő számunkra, hogy Komócsi-család, a Budapest Airport és szervezetünk együttműködésének eredményeként sikerült megmenteni a repülőtéren évek óta tárolt Yak-40-est. Az L-410-es kalibráló gép pedig népszerű és különleges darabja lesz a kiállításunknak, amely jellegzetes és szerethető formavilágának köszönhetően biztosan az egyik kedvence lesz a múzeumunkba látogató gyerekeknek.” – mondta el Somogyi-Tóth Gábor, az Aeroparkot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

„Az An-2-es, melyet az Üllői úti gyorsétteremtől „örököltünk”, majd az új festésében az egyik legszebb repülőgépe lesz az Aeroparknak – de ez egyelőre maradjon meglepetés! Minden repülést szeretőt arra invitálunk, hogy a Múzeumok Éjszakáján látogasson el az Aeroparkba. A 2015. június 20, szombati rendezvényünkön látogatóink megtekinthetik az újonnan érkezett repülőgépek mellett a kiállításra kerülő ma is használt és veterán repülőtéri földi kiszolgáló járműveket, tűzoltó, mentő és kutyás kereső bemutatót, a kivilágított pilótafülkéket, valamint a múzeum repülőgép-szimulátorát is kipróbálhatják.” – tette hozzá az ügyvezető.