Szűcs József emlékére

A napokban kaptuk a szomorú hírt, hogy Szűcs József, a magyar repülési ismeretterjesztés megteremtője, a szakmai újságírás legendás alakja augusztus 5-én, életének 85. évében elhunyt.

1926-ban Budapesten született egyszerű szülők gyermekeként. A kereskedelmi iskolai érettségi után állt munkába a német Zündapp gépjárművek magyar képviseleténél. A budapesti ostrom és a háború vége Óbudán érte, a felesége családjával együtt élték át szerencsésen.

A háború után repülős képzettsége és nyelvtudása révén a Maszovlet majd a Malév hajózószemélyzetének állományában dolgozott mint Li-2 navigátor. 1954-ben koncepciós eljárásban sok kollegájával együtt kellett abbahagynia a repülést, de ezután is hű maradt a légiközlekedéshez. Újságírói diplomát szerzett és az általános műszaki témájú munkái mellett számtalan repülési és technikai cikk készítésében vett részt az MTI, a Népszabadság, a Magyar Rádió és Televízió, valamint élete utolsó éveiben az Indóház közlekedési portál megbízásából.

Életének fő műve és egyben legismertebb alkotása az 1954-en megjelent „Repülés ABC-je” című úttörő jelentőségű könyv volt, mely fiatalok ezreivel szerettette meg évtizedeken át az aviatika tudományának alapjait, és adott színvonalas betekintést a teljes iparág működésébe. A könyv meghatározó jelentőségét az is erősítette, hogy a légiközlekedés csodálatos világát a lényegesen fejlettebb nyugati példákon keresztül is merte bemutatni, ennek pedig abban a korszakban különlegesen nagy értéke volt. Mindezt olyan élményszerűen és olvasmányosan tette, hogy bárki számára egészen egyszerűnek és logikusnak tűnhettek a szakma legbonyolultabb rendszerei és eljárásai is, továbbá számos esetben önmaga olyan technikai megoldásokat vizionált, melyek hosszú évtizedekkel később a mindennapok részévé váltak.

Aktívan dolgozott, írt, szerkesztett, szinte a halála pillanatáig. Emlékét szeretettel megőrízzük, az ismeretterjesztés területén pedig a tőle tanult, jövő-központú alapokon igyekszünk tovább haladni.

LKK