Programdömping az Aeroparkban a Múzeumok Éjszakáján

Sétarepülés a világ egyetlen Li-2-es repülőgépével, mesélő pilóták a történelmi pilótafülkékben, különleges földi kiszolgálójárművek, repülőtéri tűzoltóautók, látványos bemutatók, légiutas-kísérő tanfolyam gyerekeknek, reptérlátogatás reggeltől késő estig, Parkoló Parádé és légiközlekedési kvíz értékes nyereményekért – izgalmas kínálattal készül Magyarország kedvenc repülőmúzeuma június 23-án, a Múzeumok Éjszakájára.

Belépés

A múzeum bejáratánál táblák jelzik, melyik standnál lehet bejelentkezni a Li-2-es repülésre, a reptérlátogatásokra, melyik asztalnál lehet átvenni az online vásárolt karszalagokat, illetve azt, hol léphetnek be a karszalaggal már rendelkező látogatók. A sorbanállás elkerülése érdekében, kérjük, hogy érkezéskor figyeljék az információs táblákat! 

 

 

Fényárban úszó pilótafülkék

Akárcsak a korábbi években, idén is a MALÉV egykori pilótái mesélnek egész este az Aeroparkban kiállított történelmi repülőgépek kivilágított pilótafüléiben. Több gépen életre kelnek a műszerek, a látogatók belehallgathatnak a rádióforgalmazásba, és megismerhetik, milyen munkamegosztással dolgoznak a pilóták 10 ezer méteres magasságban. A Tu-154-es fedélzetén az este folyamán több alkalommal (20:00, 21:00, 22:00) légiutas-kísérő tanfolyamot tartunk gyermekeknek, az érdeklődők stewardesseket kérdezhetnek szakmájukról. Mozgássérült látogatóinkat a repülőtéri mentőszolgálat ambuliftje juttatja fel a Tu-154-es utasterébe.

 

Érkeznek a speciális reptéri járművek

Nemcsak a magyar légiközlekedés ikonikus típusai nyújtanak élményt a Múzeumok Éjszakáján, hanem a repülőtéri földi kiszolgálójárművek is. Fékhatásmérő, jégtelenítő, hómaró, hókotró, ambulift, oldtimer előteres autó egyaránt látható lesz az Aeroparkban, de az ország legnagyobb és legdrágább tűzoltóautóival érkeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tűzoltói is. Az idei program a Totalcar Parkoló Parádéjával bővül: több tucat old-, young- és excitingtimer autó mutatkozik be, melyeket az előzetesen regisztráló látogatók ki is próbálhatnak.

 

Akciódús bemutatók és légiközlekedési kvíz

18:00 órától a reptéri tűzoltók és az AMS Mentőszolgálat mentési gyakorlata látható, emellett speciálisan képzett kutyákkal tartanak bemutatót (19:00) a tűzszerészek. Egész este két repülőgép-szimulátor is üzemel az Aeroparkban, és kiállításra kerül egy vitorlázó repülőgép is. Újdonság a légiközlekedési kvíz, melyet idén először hirdet meg az LKK. Az érdeklődők értékes nyereményekért indulhatnak a játékban.

 

 

Reptérlátogatás és időutazással felérő sétarepülés

Június 23-án ismét feltűnik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Goldtimer Alapítvány által felújított és üzemeltetett legendás Li-2-es repülőgép, hogy Budapest felett sétarepülésre vigye az utasokat, akik természetesen a „Faros” Ikarus 55-össel érkeznek a járathoz. Reggeltől hajnalig folyamatosan indulnak a reptérlátogatások, a Légiközlekedési Kulturális Központ túravezetői ezen a napon több száz utasnak mutatják meg a repülőtér kulisszatitkait.  (A Li-2-es sétarepülés és a reptérlátogatás előzetes regisztrációhoz kötött, az elmúlt napokban minden hely elkelt.)

 

Megközelítés

15:00 órától hajnali 1-ig minden órában ingyenes autóbuszjárat indul a Deák Ferenc térről (Gerlóczy utca) az Aeropark felé és vissza. A részletes menetrend itt található. A múzeum környékén a parkolás ingyenes, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk az ingajárat igénybevételét.

Étkezés

Az AeroCafé hajnalig tart nyitva, ha megéhezne, akkor keresse az „Ami Burger” standját a szaletli alatt!

Praktikus

A pénteki hidegfront nyomán lehűl a levegő, emiatt érdemes néhány melegebb ruhadarabot is bepakolni a hátizsákba!