An-2M

Az An–2 (NATO-kódja: Colt – csikó) a második világháború után a szovjet Antonov tervezőirodában kifejlesztett többcélú, egymotoros, kétfedelű repülőgép. Eleinte a Szovjetunió, később Lengyelország és Kína is gyártotta.

Első prototípusa 1947-ben szállt fel először, és ezután egészen 2004-ig gyártották az An-2-est. Ezzel a világ leghosszabb ideig gyártott típusainak egyikévé vált, annak ellenére, hogy már a gyártás kezdetén sem számított korszerűnek kétfedelű, részben vászonnal bevont szárnyelrendezésével, nem behúzható futóművével. Körülbelül 18 000 darabot gyártottak belőle. Kezdetekben a szovjet aviatikusok Annuskának becézték, Magyarországon az Ancsa név ragadt rá. Felszerelhető sítalpakkal, készült belőle hidroplán változat is An-2V típusjellel, valamint An-3 típusjellel kifejlesztették gázturbinás változatát is. Robosztussága, igénytelensége és könnyű karbantarthatósága miatt az An-2-es mezőgazdasági repülés egyik legkedveltebb típusa hazánkban, napjainkban is. A gép a világ valaha gyártott legnagyobb egymotoros, kétfedelű repülőgépe.

an2_1an2_2

HA-MHI

Az Aeroparkban kiállított HA-MHI lajstromjelű An-2 repülőgépet 1967-ben gyártották a Moszkva melletti Dolgoprudnyijban a Magyar Repülőgépes Szolgálat (MÉM-RSZ) részére. Közel 26 éven keresztül aktívan szolgálta a magyar mezőgazdasági repülést Magyarország számos pontján. Selejtezését követően 1994 októberében állították ki az Aeroparkban, ahol 2005-ben kapott felújítást.