Kertész Gyulára, múzeumunk egyik alapítójára emlékezünk

Fájdalommal tudatjuk, Kertész Gyula Béla nyá. mk. alezredes életének 86. évében, 2015. augusztus 19-én elhunyt.

Az Il-14-es érkezése Ferihegyre 1987-ben Kertész Gyula

1929. március 22-én született Kispesten. Repülő pályafutását a Honvéd Kossuth Akadémián kezdte, ahová önként jelentkezett. Avatása után a Légierőknél tevékenykedett, mint műszaki tiszt. 1977-ben történt leszerelése után a Malévhez került, ahol a sajtópropaganda osztályon a vállalati újságokban számolt be repülő eseményekről. Tagja volt a Malév Repülés- és Üzemtörténeti Körének, majd jogutódjának, az Magyar Repüléstörténeti Társaságnak és alapító tagja volt a Magyar Veterán Repülők Egyesületének.

Kertész Gyula Az Il-14-es érkezése Ferihegyre 1988-ban

Feltett szándéka volt, hogy egy forgalomból kivont utasszállító repülőgépet az utókor számára megmentsen, és annak kiállítását megszervezze. Éveken keresztül végzett, önzetlen és kitartó munkájának eredményeként ez sikerült: a Szovjet Légierő katonáival és a Közlekedési Múzeum vezetőivel folytatott intenzív együttműködése révén az ő nevéhez fűződött az Il-14-es típusú szovjet katonai szállító repülőgép hazánkba hozatala és múzeumi tulajdonba kerülése. Kertész Gyula ezáltal lerakta a mai ferihegyi repülőmúzeum alapköveit is, tevékenységéért minden repülésszerető ember hálával tartozhat.

Az utóbbi években a repülő szakirodalom terjesztésével foglalkozott, amíg egészsége megengedte. Szinte minden repüléstörténeti közösségi megmozduláson részt vett.

Hamvasztás utáni búcsúztatása, majd szórása, katonai tiszteletadással a Katonai Szolgálat Halottjaként 2015. szeptember 11-én 12.00-kor az Új Köztemető szóróparcellájában lesz.

Emlékét szívünkben tisztelettel megőrízzük!