Házhoz megy az Aeropark szimulátora és mini-kiállítása

Elkészült a Légiközlekedési Kulturális Központ roadshow-autóbusza, melynek fedélzetén multimédiás repüléstörténeti kiállítás és professzionális repülőgép-szimulátor található.

A jármű a Malév óceánrepülő Boeing 767-eseihez alkalmazott személyzetszállító Toyota Coaster autóbuszból került kialakításra.

A busz minden szempontból alkalmas arra, hogy az ország bármelyik pontján megjelenve népszerűsítse a repülést, repüléstörténeti betekintést adjon, és a szimulátorban azok is kipróbálhassák a repülőgépet-vezetés élményét, akik még soha nem kerülhettek repülőtér közelébe.

A gyermekek és családok látogatására optimalizált roadshow autóbusz éles teszteken esett át, melyeken kiválóan vizsgázott. A kiállítótérben a látogatók válogatást láthatnak a magyar légiközlekedés és légiforgalmi irányítás évszázados történetének archív fotóiból, dokumentumaiból és tárgyi emlékeiből, az LCD monitoron végtelenített összeállításban pedig több esetben eddig máshol nem publikált archív filmfelvételek tekinthetőek meg.

A légkondicionált szimulátor-tér úgy lett kialakítva, hogy az oktató, a növendék pilóta és egy teljes család egyszerre élvezhesse a közös repülést. A repülések virtuális helyszíne Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, és az érdeklődők több, az Aeroparkban kiállított repülőgép-típus vezetését is szimulálhatják.

B4Gvu9n[1]

A roadshow-autóbusz alapja önmaga is különleges érték, a Malév két példánya közül az egyik, eredetileg CBC-012 forgalmi rendszámú, 1991-ben gyártott jármű. Az autóbusz a Malév GH Zrt-től az LKK tulajdonába került majd újult meg és alakult át. Természetesen az autóbusz teljes műszaki tartalmát is felújította a cég, külsejének restaurálása (beleértve a teljes újrafényezést is) pedig – az LKK-tól immár megszokott módon – az eredetinek tökéletes hűséggel megfelelő formában történt meg.

A fejlesztés célja, hogy olyan távoli településekre is eljuthasson a repüléstörténet és a repülőgép-vezetés élményének bemutatása, ahol erre más módon nincs lehetőség, de rendezvényeken, repülőnapokon szintén élményt jelentő szolgáltatással is bővült az LKK portfóliója.