Az utasbeszállító csuklós busz újjászületik

A Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt (BKV) és a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK) együttműködésében a Malév 70. évfordulójának tiszteletére épül újjá egy klasszikus repülőtéri Ikarus 280 autóbusz, az egykori nemzeti légitársaság üzemeltetésében működő előtéri csuklós utasbeszállító autóbuszok pontos mása. Jelenleg a fényezőkamrában készülő jármű a BKV értékmegőrzési programjának részeként születik újjá, és természetesen találkozhatunk majd vele az LKK által üzemeltetett repülőtér-látogatásokhoz kapcsolódóan valamint az Aeropark repülőtéri múzeumában.

Az Ikarus 280-as típus a teljes magyar ipartörténet legnagyobb sikerének számít; több mint 60.000 példányt értékesítettek belőle, és az 1970-es, 1980-as években a világ csuklós autóbusz termelésének a ⅔-át ez a típus tette ki. Ferihegyen a Malév több tucat példányt használt a 70-es évek második felétől egészen az ezredfordulóig, mely idő alatt az autóbuszok összesen négy korszakra jellemző festésmintát viseltek.

Az LKK az ismeretterjesztő repülőtér-látogatás programjainak szervezése kapcsán került közel az autóbusz-üzemeletetéshez, és ennek mentén a repülőtér történetéhez kapcsolódó emblematikus autóbuszok korhű felújítását és gyűjteményi bemutatását is feladatának tekinti. Ennek első komoly eredménye a 2015-ben Németországban fődíjjal jutalmazott Malév Air Tours Ikarus 250 luxusbusz volt. A BKV hagyományőrző programja szintén jelentős: tavaly a fővárosi autóbusz-közlekedés 100. évfordulóján számos újjáépített nosztalgiajárművét megismerhette a közlekedésbarát közönség.

Az utasbeszállító busz is része lesz annak az értékmegőrző sorozatnak, amellyel az LKK a 2016-os szezonban a 70 éve alapított egykori nemzeti légitársaság előtt tiszteleg. Ennek során a nonprofit szervezet partnereivel együttműködve Malév repülőgépek és historikus földi kiszolgáló eszközök felújításával, az Aeropark kiállításának gazdagításával készül, melyek közül több újdonság bemutatása már az idei Múzeumok Éjszakáján várható.