Az LKK közleménye a HA-MOG Il-18-as árverezéséről

Az Aeropark minden eszközzel ragaszkodik a repülőgéphez és minden törvényes eszközzel elkötelezett a megvásárlására.

A napi.hu portálon ma este megjelent információt az Aeropark repülőmúzeumot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK) megerősíti. A ferihegyi repülőkiállítást korábban működtető Ferihegy Repülőgép Emlékpark Alapítvány funkcióját vesztette, ezért felszámolása zajlik. A korábbi tisztázatlan státusz után a felszámolás során kiderült, a HA-MOG Il-18 repülőgép tulajdonjoga a megszűnő alapítványé, ezért nincs más törvényes megoldás, mint a nyilvános árverés.

Az Aeropark természetesen ragaszkodik a repülőgéphez és minden törvényes eszközzel elkötelezett a megvásárlására. Amennyiben az árverés során magasabb licit érkezne, egy esetleges egyéb vevő számára nem a vételár, hanem az elszállítás költsége merül fel a lényegi elemként, ami akár százmilliós tétel – arról nem is beszélve, hogy egy nemzetközi repülőtér bejáratánál található múzeumban egy légijármű esetlegesen riasztó feltűnést keltő szétszerelése csak speciális engedélyek birtokában lehetséges.

Az is biztosra vehető, hogy a még Il-18-as tapasztalattal rendelkező, a típushoz érzelmileg is kötődő magyar műszaki szakemberek nem támogatnák szakértői tanácsaikkal a repülőgép szétszerelését és ezzel Ferihegyről történő elszállítását.

Az Aeropark elkötelezett aziránt, hogy a teljesen üres, látogatók elől ezért lezárt, kívül pedig az Aeropark által immár jelentősen feljavított állapotú repülőgép a helyén marad, és az LKK tulajdonába kerülve, a tőlük megszokott fejlesztéseket megkapva, változatlanul hirdeti a jövőben is a magyar repüléstörténet szép és izgalmas fejezetét.